luni, 2 noiembrie 2009

De ce nu au românii autostrăzi?


Pentru că le construiesc mai scump decât asfaltează americanii celebrele highway, asta este concluzia pe care o putem trage din ultimul raport al Ministerului Transporturilor.

La capitolul autostrăzi ne putem numi printre corijenţii Uniunii Europene, iar acest lucru se datorează şi faptului că avem preţuri destul de mari (artifical inflamate poate ) la asfaltarea lor. "Preţul mediu pe kilometru de autostradă variază în funcţie de proiect, de relieful zonei în care este realizat, de numărul şi complexitatea lucrărilor de artă. Preţurile medii pentru autostrăzile aflate în construcţie variază între 3,5 şi 8,5 milioane euro" se specifică într-un document remis de Ministerul Transporturilor către mediafax.
Făcând un mic research printre documentele guvernamentale ale altor state, am aflat că suntem destul de scumpi cu autostrăzile pentru o ţară cu un nivel nu foarte ridicat de trai. De exemplu, în Canada pentru a construi un kilometru din autostrada 100 Series Highway Nova Scotia, s-a investit pentru fiecare kilometru în jur de 3.5 milioane de dolari!
De asemenea, în USA costul pentru asfaltarea unei mile de autostradă într-o zonă rurală este de 8 milioane de dolari. Dacă vom converti milele în kilometri şi dolarii în euro, vom constata că preţul unei astfel lucrări de infrastructură este aproximativ egal cu cel plătit de români, doar ca autostrăzile americane au cu totul alte standarde ca şi dimensiuni. În Polonia, o ţară mai aproape de noi, costul mediu de autostradă este sub 6 milioane de euro, deci se poate dacă se vrea.
Probabil, cel mai eficient se construiesc drumuri în Singapore, acolo unde 5 km de şosea express cu patru benzi (probabil comparabilă cu autostrada noastră) costă în jur de 3.5 milioane de dolari ! Probabil cu aceşti bani în România nu s-ar asfalta nici o alee din spatele unui bloc. Concluzia este că avem autostrăzile şi politicienii care îi merităm...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu