duminică, 18 octombrie 2009

Grupele de sange


Sangele este inca un mister pentru noi. Desi se sustine ca se cunosc multe lucuri despre acesta, totusi raman destule nedescoperite. Nimeni in lume nu a reusit pana acum sa faca sange artificial. De asemenea, sangele detine unele dintre cele mai importante celule imunitare
S-au scris multe informatii despre grupele sanguine, despre ceea ce determina ele in modul de dezvoltare dar mai ales in modul de raspuns al organismului nostru fata de anumiti factori de mediu, s-au descris si dietele corespuzatoare grupelor sanguine, insa la mijloc exista insa controverse.
Din pacate multe persoane neavizate medical sau insuficient documentate au facut anumite afirmatii, dintre care unele gresite, astfel ca cititorii au devenit nesiguri atunci cand se gandesc la faptul ca anumite aspecte din viata lor sunt determinate de grupa sanguina pe care o poseda. In acest articol va propun sa intram mai mult in detalii si sa incercam sa scoatem in evidenta legatura dintre grupa sanguina si anumite aspecte din viata noastra, legatura ce a fost evidentiata prin studii de specialitate realizate atat empiric, cat si imagistic, biochimic, genetic etc. Un lucru este cert: grupa sanguina este importamnta pentru a intelege o serie de diferente fundamentale intre oameni.
Din cercetarile efectuate pana la momentul actual peste 65% din boli au la baza nutritia. In ceea ce priveste planul nutritinal al grupelor sanguine precum si raportul pe care oamenii il creaza cu mediul, nu putem spune ca predispozitiile in functie de acestea sunt STRICT valabile pentru orice boala, ca trebuie sa respectati intocmai dietele grupelor sanguine (doar daca sunteti sanatosi, dar sunt persoane cu diabet, cu boli cardiace, hepatice, renale, aflate intr-un dezechilibru hormonal cum sunt mai ales tinerii etc, iar in cazul acestora o astfel de dieta trebuie adaptata, corelata cu o nutritie corespunzatoare patologiei pe care pacientul o poarta). Insa aceste planuri ale grupelor sanguine sunt extrem de eficiente in preventie, in refacerea si mentinerea excelenta a tonusului sistemului imunitar, in detoxifierea sanguina si a intregului organism, in mentinerea homeostaziei.
Din pacate insa nu doar boala reprezinta o “limita” sa spun asa cu privire la alimentatia structurata pe grupele sanguine. In celebra carte scrisa de cei doi medici, tata si fiu, doctorii J.Dadamo, din SUA – “4 grupe sanguine, 4 diete” - putem afla multe secrete uimitoare despre noi pe care nu le-am constientizat pana acum si care sunt dovedite in multiple studii. Cum spuneam mai sus, nu doar boala determina sau ar trebui sa determine modificari in dieta noastra, ci si obisnuinta.
Atunci cand ne nastem, avem anumite instincte de supravietuire dar si de mentinere a sanatatii, cum ar fi: instinctul ca imediat dupa masa sa mergem la toaleta pentru difecatie, instincul ca dimineata sa mictionam, tot dimineata apare, dupa trezire, foamea. Tot dimineata se regleaza anumiti hormoni, dintre care unii ating un varf cum este testosteronul care determina erectia la barbat sau alte instincte in randul lumii animale, precum cantatul cocosului etc. Intunericul ar trebui sa genereze relaxare
 , scaderea tonusului psihic, somn. Alimentele necorespunzatoare organismului nostru ar trebui sa fie respinse prin simtirea unui gust/miros care nu ne place, prin dureri de burta, greata sau chiar voma etc.
Din pacate insa, pe parcursul vietii pierdem multe din aceste instincte sanatoase. Felul in care ne hranesc parintii inca din copilarie devine adesea principalul regim din viata, indiferent de ceea ce ne cerea initial organismul. Copilul a vomat de cateva ori, s-a obisnuit, nu va mai respinge alimentul. Intunericul nu ne mai declanseaza somn, majoritatea tinerilor au isomnie, instinctul de a manca dimineata s-a pierdut si este foarte rau si asa mai departe. Concluzionand, indiferent de grupa sanguina, suntem mai carnivori, mai vegetarieni sau chiar vegetarieni in functie de ce am invatat, uitand definitiv sa tinem cont de semnalele subliminale pe care organismul nostru ni le tot transmite.
Se spune ca nu tot ce li se potriveste altora ti se potriveste si tie. Intrebarile au aparut atunci cand unele persoane care tineau post erau sanatoase, altele se imbolnaveau. Unele persoane mananca rar carne si sunt sanatoase, altele se imbolnavesc daca nu se hranesc zilnic si cu carne. Pentru altii e chiar otrava carnea, prefera ouale si lactatele ca produse de origine animala. De ce unele diete, desi teoretic par a fi foarte sanatoase, totusi nu dau rezultate pentru toti? In mod normal o dieta generala ar trebui sa includa principalele alimente pentru toate cele patru grupe sanguine.
Ce determina grupa sanguina?
Sangele este inca un mister pentru noi. Desi se sustine ca se cunosc multe lucuri despre acesta, totusi raman destule nedescoperite. Nimeni in lume nu a reusit pana acum sa faca SANGE artificial. De asemenea, sangele detine unele dintre cele mai importante celule imunitare. El este cel care transporta in mod continuu nutrientii si oxigenul la tesuturi si preia deseurile rezultate in urma metabolismului celular si le duce spre organele de excretie (rinichi, plamani pentru substantele volatile, pielea prin transpiratie etc).
Maduva osoasa hematogena alaturi de timusul din copilarie genereaza celule imune. Este exceptional faptul ca dupa materialul genetic si nu numai organismul este capabil sa le ofere acestor celule imunitare care la inceput sunt “naive”, ele nu cunosc mai nimic despre antigene (orice substanta, celula, bacterie, virus sau parazit, considerate non-self), toata informatia despre milioane de antigene cu care ne-am putea intalni, toate cunoscute de aceste celule care devin apoi circulante, ele “patruland” prin intermediul sangelui care le cara in mod continuu in proape toate zonele corpului nostru. Imunologia este vasta, fascinanta si strans legata de sange si undeva de grupa sanguina. Astfel in anumite medii unii sunt mai rezistenti ca altii, iar daca variabilele se schimba, cei slabi devin puternici. O singura picatura de sange detine intregul cod genetic al unei fiinte. Amprenta ADN este intacta si se replica de la parinte la copil. Unul dintre cele mai puternice antigene se afla in sange, fiind un fel de “etalon” pentru a compara restul antigenelor si a determina sistemul imunitar sa actioneze sau nu. Si inca mai sunt atatea de descoperit despre grupa de sange.
In functie de grupa sanguina s-a observat ca anumite boli sunt mai frecvente, astfel fiecare grupa sangiuna determina o slabiciune fata de anumite boli, evident, in corelatie si cu factorii de mediu, cu stilul de viata al fiecaruia:
Grupa 0 (I)
Aceste persoane au o stabilitate plasmatica mare, posedand ambele aglutinine, asadar nu este de mirare ca sangele lor poate fi folosit pentru a transfuza orice alta grupa sanguina (pana la o anumita limita de donare). Pe o asemenea amprenta sanguina, acestia sunt tinuti departe de bolile sanguine, si totodata au un metabolism mai lent, procesele energetice diminuate, iar sistemul enzimatic poate deveni deficitar. Asadar, aceste persoane sunt predispuse in special bolilor tractului digestiv: gastrite, colite, enterocolite, constipatie, obezitate sau chiar pancreatite. Daca persoana respectiva are un stil de viata sanatos, este foarte posibil sa nu resimta vreodata aceste inclinatii. Aceste persoane elimina greu toxinele, avand nevoie mai des de cure de detoxifiere si pot suferi de toxemie, varice, hepatite sau infectii renale.
n plan psihic, persoanele din aceasta grupa sunt mai mult introvertite decat extrovertite, de aici si echilibrul lor interior, fiind mai calme, temperate, cumpatate, cu o buna stapanire de sine, uneori parand chiar indiferente. Pentru ca tin in ei, pot ajunge la depresie, anxietate, insomnii si nevroze. Uneori, pentru ca cei cu grupa 0 se adapteaza mai greu la mediu, pot face reumatism, alergii, urticarii, afectiuni ale pielii si raceli. Grupa A II
Posesorii acestei grupe sunt cei mai numerosi, ei avand, in general, un volum mai mare al globulelor rosii, de aici si bolile ce implica eritrocitele (globulele rosii): anemie, policitemie, dar si alte afectiuni ce implica functia globulelor rosii, in special cea de transportor de oxigen/co2 – cardipatie ischemica, ischemie cerebrala, accidente vasculare, insuficienta cardiaca. Mai pot suferi de osteoporoza, hipertensiune, edeme, disfunctii endocrine (mai ales tiroidiene).
In plan psihic, membrii acestei grupe sunt ambitiosi si impusivi, nerabdatori, zgomotosi, uneori chiar orgoliosi sau furiosi.
Grupa B III
Daca cei din grupa A(II) sunt predispusi la boli ce implica globulele rosii, cei din grupa B (III) sunt predispusi la afectiuni ce implica globulele albe: leucopenie, limfocitoza. Aceste manifestari slabesc sistemul imunitar, astfel ca pot suferi frecvent infectii microbiene, parazitare sau chiar virale, afectiuni reumatismale sau pulmonare, de aceea este indicat sa manace mereu sanatos, hrana sa fie suficient vitaminizata. Mai sunt predispusi la tromboze, de aici si unele accidente vasculare sau varice, dar si la purpura, hipotensiune (tensiune arteriala mica), scadere in greutate, trasnpiratii excesive, tulburari gastrice, afectiuni endocrine (hipertiroidie, insuficienta corticosuprarenala), astenie musculara.
Ca particularitate psihica, sunt extrem de agili, au o memorie rapida, o gandire iute si o atentie sportia, adaptandu-se usor. Grupa AB IV
Pentru ca aceasta grupa reuneste aglutinogene specifice atat grupei A cat si grupei B, predispozitiile la boala vor semana cu cele ale acestor grupe. Cei cu grupa AB (IV) au o constitutie mai fragila, ceea ce ii face mai putin rezistenti la frig sau conditii extreme de mediu. Ei se imbolnavesc usor iarna, racesc frecvent, fac bronsite si tot soiul de afectiuni ale aparatului respirator.
Disponibilitatile energetice scazute si sensibilitatea deosebita a acestor persoane le predispune la nehotarare, oboseala, scaderea puterii de concentrare, tulburari de somn, vise ciudate, nevralgii, dureri de cap, nevroze, acestea din urma putand genera boli somatice pe fond de stres precum gastrite, ulcere, tahicardie, ateroscleroza, hepatite si accidente vasculare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu