joi, 15 octombrie 2009

SEX ORAL PERICOLE


Sexul oral nu reprezinta un pericol important pentru SANATATE daca se practica intr-o relatie de cuplu stabila in care se cunoaste sanatatea celuilalt (atat in zona genitala cat si cea orala) si se respecta igiena intima si orala. Insa in cazurile in care unul din parteneri este bolnav, pericolele pentru sanatate pot fi deosebit de grave, inclusiv virusul HIV putandu-se transmite.

Sexul oral nu reprezinta un pericol important pentru SANATATE daca se practica intr-o relatie de cuplu stabila in care se cunoaste sanatatea celuilalt (atat in zona genitala cat si cea orala) si se respecta igiena intima si orala. Insa in cazurile in care unul din parteneri este bolnav si poate nu stie mai ales daca obisnuieste sa treaca prea rar pe la MEDIC macar pentru analizele uzuale si deasemenea in cazul celor care practica sexul oral cu parteneri ocazionali pericolele pentru sanatate pot fi deosebit de grave, inclusiv virusul HIV putandu-se transmite.

Pentru ca bolile cu transmitere sexuala nu se refera doar la actul sexual clasic, ci si la cel oral respectiv anal, este cazul sa discutam in articolul de fata despre bolile cu transmitere sexuala care pot sa apara datorita sexului oral atat pentru cel care il face cat si pentru cel caruia i se face.

Este deosebit de important sa va protejati cu prezervativ indiferent de tipul actului sexual pe care il practicati.

Boli pe care le puteti contacta prin sexul oral

HIV

Virusul HIV poate fi secretat prin saliva astfel va puteti infecta. Totodata infectia se poate realiza si in sens invers daca in cavitatea bucala exista cea mai mica rana sangeranda (spre exemplu gingiile sangerande), virusul patrunzand prin aceste mici leziuni. Este adevarat ca riscul infectarii cu HIV in cazul sexului oral este mai mic decat in cazul sexului vaginal si anal, insa nu este inexistent. Va puteti proteja folosind prezervativul.

Sifilis

Potrivit statisticilor efectuate aproximativ 15% din cazurile de sifilis au fost contactate prin sexul oral. Chiar daca sifilisul nu este transmisibil sexual decat in anumite stadii, se pare insa ca reusitele de transmitere sunt uimitor de mari.

Chlamydia

Ambii parteneri risca infectarea in cazul sexului oral. Ceea ce s-a observat insa este ca in cazul felatiei chlamydiaza se transmite mai frecvent decat in cazul sexului oral facut femeilor.

Gonoreea

Iata o alta infectie pe care o pot contacta ambii parteneri in cazul sexului oral. Bacteria Neisseria Gonorrheae, responsabila de aceasta boala, exista in flora bacteriana bucala, situata mai ales la nivelul faringelui (in gat), astfel gonoreea transmisa prin intermediul sexului oral este destul de facila si chiar frecventa.

HPV

Virusul Papilloma uman se transmite foarte usor pe calea sexului oral caci modul de infectare se realizeaza prin contactul piele-piele, piele-mucoase (mucoasa orala), mucoase-mucoase (mucoase genitale respectiv orale). Papilloma se poate transmite in dublu sens aparand verucile sau alte leziuni specifice. Acest virus este totodata cel responsabil de degenerarea mucoasei faringiene in cancer de gat, insa rareori se intampla ca o astfel de infectie sa evolueze spre cancer.

Herpes

Desi tipurile herpetice genitale sunt diferite de cele orale, totusi exista cazuri medicale care atesta transmiterea acestui virus pe calea sexului oral. Este un virus deosebit de pacatos care nu poate fi eliminat din organism pentru restul vietii, tratabile fiind insa eruptiile acestuia. Herpesul erupe cu bubite pline cu un lichid galbui transparent care pot sa prezinte mancarimi si sa doara, umflandu-se tesuturile pielii pe care se dezvolta. Substanta de electie in tratamentul Herpesului, pentru descoperirea careia s-a luat premiul Nobel, este aciclovirul.

Concluzionand, sexul oral nu este chiar atat de sigur pentru sanatate, de aceea se recomanda ca indiferent de practica sexuala sa va protejati.


SURSA HEALTY.RO

2 comentarii: