joi, 15 octombrie 2009

MIGRENA

Durerile de cap, desi toate au aceleasi doua particularitati si anume durerea precum si localizarea sa la nivelul capului, totusi cauzele care le produc, tipul de raspuns sistemic precum si tratamente
Migrena reprezinta acea durere de cap care de obiecei are un caracter mai puternic si dureaza peste 4 ore. Cefaleele simple pot fi usoare, spontante, pot dura si sub o ora, pot avea intensitate redusa sau caracter migrator in cadrul aceluiasi puseu.
In general cauzele cefaleei determina atat intensitatea acesteia, cat si simptomatologia asociata si tratamentul. De multe ori tratamentul nu este deloc simplu, spre exemplu daca are drept cauza stresul, se vor lua medicamente pentru inlaturarea durerii, dar aceasta nu inseamna ca cefaleea este vindecata, ea reapare pana cand pacientul reuseste sa scape de starea tensionata, pana cand invata mecanisme antistres si isi revigoreaza organismul. Tratarea cefaleelor, cum ziceam, implica nu tratarea durerii, ci a cauzelor care o produc, tratamentul putand fi medicamentos pentru cazurile grave, sau, desi rar practicat la noi in tara datorita conceptiilor gresite, unul psihogen (pacientii au o retinere privind prezentarea la psiholog).
Adesea se intampla ca pacientul sa acuze dureri de cap, de exemplu sinusale, si sa isi faca tot felul de controale neurologice si in cabinetele ORL fara ca rezultatele sa releve o patologie clara. Aceste cazuri au la baza in general stresul si toate urmarile sale, ca dereglari hormonale, hiperactivitate simpato-adrenergica sau invers, vagala, cu simptomatologie digestiva, stari de voma, dureri de stomac pana la arsuri, bolborisme, constipatie sau tranzit accelerat, marirea sau incontanta ritmului cardiac si a valorilor tensiunii arteriale etc. Aceste cazuri necesita in primul rand terapie psihologica de combatere a stresului si refacerea stilului de viata, incluzand atat ritmul de munca, cat si formarea unui program alimentar si sportiv, precum si unul de relaxare.
Alte simptome asociate cefaleei sau cauzelor care au produs-o:
- In afara manifestarilor digestive si cardiace mai pot sa apara manifestari neurologice precum insomnie, iritabilitate, nervozitate pana la stari anxioase
- Tulburari de vedere, presiune in ochi, senzatie de oboseala vizuala sau, popular spus, “imi fug ochii”, puncte pe retina (“puricei sau stelute in fata ochilor”)
- Tulburari olfactive
- Scaderea apetitului
- Scaderea libidoului
- Scaderea randamentului intelectual si a imunitatii
- Senzatie de presiune in sinusuri si durere sub arcadele orbitale etc.
Principalele tipuri de cefalee Cefaleea de stres
Aceasta cuprinde doua tipuri evolutive: cea episodica si cea cronica.
Cefaleea de stres episodica – simptome:
- Apare in mai putin de 15 zile din luna
- De obicei debuteaza treptat si adesea apare la mijlocul zilei
- Poate dura de la 30 de minute pana la cateva zile
- Afecetaza adesea fruntea, tamplele, crestetul capului si partile laterale ale acestuia
Cefaleea de stres cronica – simptome:
- Dureaza mai mult de 15 zile pe luna
- Durerea tine mai mult timp
Simptome asociate cefaleei de stres:
- Oboseala cronica
- Iritabilitate, nervozitate, anxietate
- Insomnie
- Dureri de cap la trezire
- Tulburari de concentrare
- Sensibilizare la zgomot si lumina
- Dureri musculare generalizate
- Uneori stari de voma
Cauzele sunt reprezentate, dupa cum ii spune si numele, de diversi agenti stresori atat fizici cat si intelectuali: surmenajul intelectual sau fizic, nerespectarea ritmului somn-veghe, stari de foame, situatii conflictuale, schimbari meteorologice, intoxicatii cronice, alcoolism, tabagism, abuz de cafea, in boli infectioase insotite de febra sau in stari anoxemice (anemii). Mai este denumita si cefaleea vasomotorie. Cefaleea vasomotorie are caracter de apasare difuza, uneori chinuitoare, alteori se prezinta sub forma de intepaturi, sfredelire, tractiuni sau "lovituri de ciocan".
Cefaleea hipertensivilor/ hipotensivilor
Aceasta are caracter matinal, “in zorii zilei”. Aceasta cefalee se asociaza cu ameteli, tulburari de vedere, vajaituri in urechi si este localizata predominant in regiunea occipitala (la ceafa). HTA paroxistica evolueaza cu o cefalee puternica care se instaleaza brutal si este insotita de paloare, dispnee (senzatie de sufocare), dureri precordiale de tip anginos (dureri in capul pieptului), greturi si varsaturi etc. In hipotensiunea cefaleea are localizare frontala si se declanseaza in legatura cu schimbari de pozitie. Apare in special dupa diarei cu deshidratare masiva, dupa punctie lombara si traumatisme craniene.
Migrena Migrena reprezinta acea cefalee care este precedata de o vasoconstrictie craniana urmata de o dilatatie intensa a vaselor intracraniene.
Simptomatologie:
- Apare adesea unilateral, cu prevalenta la femeile suferinde de nevroza, afectiuni hepatice, gastrice, tulburari hormonale, patologii biliare dar si in parazitoze intestinale. La barbati apare mai rar.
- Apare adesea unilateral in regiunea frontala sau la tample si se extinde treptat asupra intregii jumatati a capului, rar cuprinde interg capul.
- Sunt periodice, aceasta fiind o caracteristica determinanta amigrenelor si pot fi insotite de sensibilitate la frig, zgomot, lumina cu cresterea sensibilitatii la nivelul capului, inclusiv sensibilitatea cutanata.
Alte simptome asociate:
- Traspiratii
- Pierderea apetitului
- Tahicardie (marirea ritmului cardiac)
- Greturi, varsaturi
- Paloare si ameteala
- Vedere incetosata
- Febra
Cefaleea de cauza sinusala
Simptome:
- Apare o durere profunda si puternica la nivelul pometilor, fruntii sau radacinii nasului
- Durerea se intinsifica de obicei la miscarea brusca a capului, la tuse sau la stranut
- De obicei apare insotita de alte simptome sinusale, precum rinoree (curge nasul), infundarea urechilor, febra.
Cefaleea permanenta
Aceasta este de obicei localizata in spatele unui ochi, fara schimbarea partii de cap si are caracterul de a reapare in decursl aceleasi zi, inclusiv noaptea, nelasand pacientul sa se odihneasca.
Dureasa de la jumatate de ora pana la o ora jumatate, dar sunt si cazuri cand dureaza mai putin sau mai mult. Durerile au periodicitate in sensul ca apar cam la aceeasi ora din zi sau noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu