joi, 24 septembrie 2009

INTRE DIVORT SI IUBIRE!


Despartirile nu sunt deloc usoare si orice persoana care a simtit acest lucru pe pielea sa stie ca ceea ce spun este un adevar. Indiferent de ce s-ar spune, un divort nu este deloc floare la ureche. Este greu sa-ti potolesti durerea si sentimentele confuze cu care ramai dupa. Cu bune sau rele, cu timpul, viata merge mai departe. Dincolo de orice sfarsit, exista si un inceput. Mai tarziu va exista si o noua iubire, se va infiripa o noua relatie, se poate ajunge din nou la casatorie, la o viata frumoasa.
Probabil crezi ca ai trecut peste perioada sumbra a vietii tale si ca acum iti este din nou bine, nu-i asa? Oamenii de stiinta nu sunt insa de aceeasi parere. Pentru cei care cred ca divortul sau despartirile sunt etape ale vietii care pot fi inchise si depasite cu fruntea si inima sus, cercetatorii vin cu o serie de argumente contra. Se pare ca divortul, decesul sau despartirea de o persoana iubita pot avea repercusiuni pe viata. Chiar si dupa ani, chiar si dupa ce  ti-ai revenit din punct de vedere emotional, gasindu-ti fericirea si echilibrul sentimental alaturi de altcineva, o astfel de experienta negativa poate avea un impact negativ asupra starii tale de sanatate.
Conform unui studiu american ale carui rezultate au fost publicate recent pe Daily Mail, persoanele divortate sau vaduve sunt cu 20% mai susceptibile de a suferi de diabet, cancer sau afectiuni ale inimii decat persoanele care sunt casatorite. De asemenea, exista o posibilitate mai mare cu 23% ca acestea sa intampine probleme legate de mobilitate precum urcatul scarilor sau parcurgerea unor distante scurte.
Mai mult, in urma studiului s-a ajuns la concluzia ca actualul partener de viata nu poate revigora starea de sanatate a persoanei in cauza. Chiar daca s-au recasatorit dupa divort sau dupa decesul partenerului, persoanele divortate au avut cu 12% mai multe boli cronice si cu 19% mai multe probleme de mobilitate decat cele care nu au trecut printr-o despartire.
Se pare ca sanatatea precara a persoanelor divortate este cauzata in principal de un nivel extrem de ridicat al stresului si de sentimentul de nefericire carora li se adauga grija cresterii copiilor si confruntarea cu anumite probleme financiare inexistente pana atunci. Efectele pe care aceasta perioada de stres intens le are asupra sistemului imunitar sau cardiovascular sunt sesizabile chiar si dupa ani, cand persoana respectiva este din nou fericita.In cadrul studiului efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au fost chestionate 8652 de persoane cu varstele cuprinse intre 51 si 61 de ani. Dintre acestea, trei sferturi sunt in prezent casatorite. 55% din aceste trei sferturi nu au divortat niciodata si 20% s-au casatorit si a doua oara.
22% dintre participantii la studiu au fost casatoriti anterior, iar dintre acestia, 69% au divortat si 31% au ramas vaduvi. 4% din cei chestionati nu au fost niciodata casatoriti. Media de varsta la care persoanele divortate sau vaduve s-au casatorit  a fost de 21 de ani. In medie, acestia au petrecut 25 de ani alaturi de sot si 9,5 ani separati, divortati sau in vaduvie. Examenele medicale care au fost efectuate de specialisti s-au concentrat asupra bolilor cronice de care sufereau participantii: boli de inima, de plamani, cancer, atacuri cerebrale. Au fost luate in calcul si simptomele care insotesc depresia, iar participantilor s-a cerut sa-si clasifice propria starea de sanatate prin calificativele: excelenta, foarte buna, buna, potrivita si proasta. Astfel, s-a constatat ca persoanele care nu s-au casatorit niciodata au intampinat cu 12% mai multe probleme de mobilitate si cu 13% mai multe simptome de depresie decat cei casatoriti.
“Stresul imens de dupa pierderea unei persoane apropiate afecteaza sistemul imunitar al organismului si prejudiciaza si sistemul circulator. In toata aceasta perioada de suferinta, ai tendinta sa nu mai ai grija de tine la fel ca inainte. Nu mai acorzi atat de multa atentie unei alimentatii corecte si bogate, nu mai efectuezi exercitii fizice. Somnul bun se transforma intr-unul de proasta calitate. Viata sociala devine si ea afectata de despartire. Te indepartezi de prietenii si familia partenerului care intre timp au devenit si prietenii si familia ta. In plus, recasatorirea nu vindeca totul. Pentru multi, recasatorirea inseamna doar ca ai trecut de la un stadiu in care ai fost ranit intr-un altul in care ai grija de tine. Dar chiar si ingrijindu-te, rana ramane tot acolo”, este de parere Linda Waite, sociolog si unul din autorii studiului.



EU ZIC SA IUBIM MAI MULT SI SA NU MAI PUNEM ATAT LA SUFLET TOATA NEBUNIA ..RAUTATEA..SI DACA O RELATIE NU MERGE SA NU ASTEPTAM PRAPASTIA..ORI SA DIVORTAM CURAND..ORI ...SA INCERCAM SA IUBIM..SAU DACA AM IUBIT ACEA PERSOANA CUM AM LASAT SA SE PRODUCA ASTA..!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu