sâmbătă, 17 octombrie 2009

MIROSUL DE TRANSPIRATIE.

7 din 10 romani ar reactiona in fata unei persoane care miroase a transpiratie, spunandu-i direct sa faca un dus si sa foloseasca deodorant.

Sapte din zece romani spun ca daca ar fi deranjati de mirosul cuiva de transpiratie, ar lua atitudine, iar dintre ei, majoritatea (64%), in special cei din Moldova, ii vor spune direct persoanei care miroase a transpiratie sa faca un dus si sa foloseasca deodorantul zilnic, se arata in primul studiu pe tema „Transpiratia la romani” comandat de Rexona. Dintre respondentii care au spus ca vor lua atitudine fata de cineva care miroase a transpiratie, numai 18% au declarat ca ar reactiona, lasand mesaje anonime sau trimitand “cadouri” anonime: un sapun sau un deodorant.
Din totalul respondentilor, unii au declarat ca nu ar face nimic sau au ales ambele tipuri de reactie (“fac ceva”, “nu fac nimic”). Astfel, 4 din 10 romani au declarat ca nu vor lua atitudine ci, fie vor incerca sa mentina o distanta cat mai mare fata de persoana care miroase a transpiratie, fie vor incepe sa tuseasca de fiecare data cand o vad ca se apropie, fie pur si simplu vor ignora situatia.
Mirosul de transpiratie este cea mai jenanta situatie care poate aparea la o intalnire
Pe langa reactiile romanilor fata de persoanele care miros a transpiratie, prima parte a studiului a mai urmarit sa dezvaluie care sunt situatiile care ar afecta cel mai mult o intalnire importanta si care este cea mai buna expresie care descrie consecintele transpiratiei.
Mirosul de transpiratie este considerat de peste 80% dintre romani cea mai jenanta situatie care poate aparea la o intalnire sau un interviu, mai rau decat respiratia urat mirositoare, machiajul stricat, unghiile netaiate sau firul dus de la ciorap. Aceasta opinie este cel mai des intalnita in Bucuresti si la persoanele cu un statut social scazut. In Bucuresti, rimelul intins sau un fir dus la ciorap sunt mai putin jenante, in timp ce persoanele cu un statut social mai bun au considerat ca respiratia urat mirositoare este situatia care ar afecta cel mai mult bunul mers al unei intalniri.
Pentru romani, trei expresii descriu cel mai bine consecintele mirosului de transpiratie: “Daca nu folosesti deodorantul, iti strici cartea de vizita” (expresie considerata cea mai potrivita de catre 4 din 10 respondenti), “Chiar si florile se ofilesc langa o persoana care miroase urat” si “O persoana care miroase groaznic este un focar de infectie” (ambele considerate cele mai bune de circa 3 din 10 respondenti).

Cea de-a doua parte a studiului a analizat care sunt atitudinile fata de situatiile referitoare la transpiratie, iar concluziile sunt clare: romanii cred ca deodorantul este mai important decat alte produse cosmetice, iar mirosul de transpiratie poate sa distruga reputatia.
Astfel, in Top 10 atitudini privitoare la situatiile legate de transpiratie s-au plasat:
1. Este de preferat sa mirosi bine decat sa porti machiaj si sa nu folosesti deodorant;
2. Deodorantul este mai important decat orice alt produs cosmetic, precum fardurile, rujul etc.;
3. Cred ca transpiratia poate sa-ti distruga reputatia;
4. Daca mi se pare ca am transpirat si ca este posibil sa miros, nu ma simt in largul meu;
5. Daca mi se pare ca am transpirat si ca este posibil sa miros, incerc sa evit contactul cu altii;
6. Prima mea reactie fata de o persoana care miroase a transpiratie este de respingere;
7. Cand cineva miroase a transpiratie, ma gandesc ca are si alte probleme de igiena: nu isi spala parul, are unghiile murdare etc.;
8. Cand cineva miroase excesiv a transpiratie, ma intreb: “Oare chiar nu isi da seama?”;
9. Cand cineva miroase excesiv a transpiratie, ma gandesc ca ii lipseste bunul simt, ca nu il intereseaza parerea celor din jur;
10. Dragostea la prima vedere nu este posibila daca unul dintre parteneri miroase a transpiratie.
9 din 10 romani sunt deranjati de mirosul de transpiratie din mijloacele de transport in comun
In cea de-a treia parte, studiul a urmarit sa afle care sunt cele mai frecvente situatii in care romanii simt miros de transpiratie si, dintre aceste situatii, care sunt cele mai deranjante.
Astfel, romanilor li se intampla cel mai des sa simta miros de transpiratie in mijloacele de transport in comun, in special in timpul verii (95% dintre respondenti), in preajma persoanelor care au un job care implica munca fizica si care miros adesea a transpiratie (79%), in magazine, in timp ce stau la coada (78%), dupa ce se face sport, in sala de gimnastica sau in vestiar (76%), in cazul persoanelor care se dau cu parfum, dar nu si cu deodorant si miros foarte rau (75%).
Printre situatiile care se intalnesc frecvent s-a numarat si una paradoxala. Astfel, 68% din respondenti au declarat ca au intalnit “femei foarte aranjate, machiate, imbracate elegant, dar care devin respingatoare in momentul apropierii de ele pentru ca miros a transpiratie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu