marți, 22 septembrie 2009

inima noua!

Echipa condusa de dr Alain Carpentier, un renumit chirurg cardiac, a muncit la realizarea acestui dispozitiv o perioada de 15 ani.

Noua inima artificiala este prima de acest fel, construita din materiale si tesuturi biosintetice. Aceste materiale, realizate din tesuturi animale, sunt mult mai bine acceptate de organism, iar riscul de rejet este diminuat.

Datorita folosirii acestor tesuturi cercetatorii spera sa fie prevenita formarea trombilor, care ar putea fi fatali odata formati. Materialul utilizat la constructia inimii artificiale este in prezent folosit si in realizarea protezelor valvulare cardice si are la baza tesuturi animale tratate chimic pentru a preveni sistemul imunitar al organismului sa le respinga.

Inca din 1980 au fost derulate mai multe proiecte care urmareau obtinerea unui cord artificial, majoritatea acestora devenint niste dispozitive cu rol in supleerea ventriculilor in timp ce pacientul astepta un eventual transplant.

Dispozitivul reproduce fiziologia normala a inimii, avand doi ventriculi echipati cu micropompe ce permit o circulatie a sangelui in conditii cat mai apropiate de cele naturale. Datorită senzorului electronic de ultimă generaţie utilizat în tehnologia balistică, inima poate să se adapteze instantaneu schimbărilor de presiune arterială.

Inima artificiala este dotate cu baterii externe necesare pentru functionarea pompelor, fapt ce permite pacientului o autonomie totala. Dispozitivul are o durata de functionare de 5 ani, timp in care v-a bate de 225 milioane de ori.

Deocamdata inima artificiala este un prototip, insa dacă dispozitivul va intra in productie de serie, se estimează că fiecare inimă artificială va costa in jur de 150.000 de euro.
Cea mai buna este inima noastra...sa o pastram..sa iubim..sa facem sport.,..sa mancam sanatos..
si mai putin..STRESSSS...!

2 comentarii: